vineri, 31 octombrie 2014

BOIERUL DIN ALBANIA - CONSTANTIN MIMI

HADEI, DANIELA. "Fantoma" boierului Mimi / Daniela Hadei // Ziarul Naţional. - 2014. - 31 octombrie. - Nr. 43 (077). - P. 20.

 Dintre toate personalităţile care au animat viaţa Basarabiai de altădată, chipul lui Constantin Mimi rămâne acoperit de-o umbră nemeritată. Uitarea îl poate scoate cu totul din circuitul figurilor mari de odinioară şi într-o bună zi ne putem pomeni în situaţia delicată când ne vom întreba cine a fost, să zicem acest distins conducător al zemstvei din Tighina, care s-a întâlnit în 1905 cu Nicolae Iorga, copleşindu-l cu ceaiuri şi întrebări despre viaţa românilor din regatori, să zicem, cine şi-ar mai aminti de comisarul Basarabiei, întărit de guvernul provizoriu în 1917, şi despre multe altele, fapte pe care le păstrează fişele personale, dar pe care trebuie să le cunoască şi urmaşii. 
Mai multe informaţii despre Constantin Mimi: 
Colesnic, Iurie. Basarabia necunoscută. - Vol. 2. - P. 28-32.

Boierul din Albania, căsătorit în Bulboaca


În Ziarul NAŢIONAL, rubrica Patrimoniu, sunt informaţii despre boierul Constamtin Mimi, care a construit Conacul de vin din satul Bulboaca, Anenii Noi.
După cum arată cercetările istoricului Iurie Colesnic, familia lui Constantin Mimi este originară din Albania, dar, după mai multe răscoale, a ajuns în Basarabia. Constantin Mimi s-a îndrăgostit de Iulia, fiica negustorului Vartan Titreanţ din satul Bulboaca, iar la 16 aprilie 1893 s-au căsătorit şi au crescut împreună trei copii. Boierul deţinea mai multe moşii în judeţul Tighina, printre care şi o proprietate primită de la soţia sa, iar în anii '90 ai secolului al XIX-lea a devenit stăpânul pământurilor din Bulboaca.
În 1901, aproape de conacul său a construit blocul central al gospodăriei vinicole, după un proiect inspirat din arhitectura fabricilor vechi franţuzeşti. Conacul, Castelul Mimi, cu camere spaţioase şi înalte, cu sistem de aerisire şi geamuri luminoase, se află în spatele vinăriei, pe un deal de unde se vede o mare parte a satului.

Boierul care a promovat vinul moldovenesc

Constantin Mimi a contribuit la modernizare a viticulturii şi vinificaţiei autohtone şi a promovat vinurile basarabene la târguri internaţionale. Soiurile europene i se păreau cele mai potrivite pentru clima Basarabiei, fapt pentru care boierul a studiat viţa-de-vie la o Şcoală superioară din Franţa, iar realizarea practică a efectat-o la moşia sa de la Bulboaca.
Acolo a început cultivarea unor sorturi noi de viţă-de-vie şi producerea vinului în cantităţi mari, care ajungea la Moscova, Odesa şi Vladivostok. Constantin Mimi a promovat în Moldova sortul "Aligote", care a fost adus şi cultivat prima dată de el. Boierul Mimi este una dintre personalităţile basarabene care au marcat, prin activitatea lor, destinul Basarabiei la începutul secolului al XX-lea. a fost ultimul guvernator al Basarabiei şi director al Băncii Naţionale Române de la Bucureşti. 
Mai multe informatii accesaţi: Ziarul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu