HADEI, DANIELA. "Fantoma" boierului Mimi / Daniela Hadei // Ziarul Naţional. - 2014. - 31 octombrie. - Nr. 43 (077). - P. 20.

Mai multe informaţii despre Constantin Mimi:
Colesnic, Iurie. Basarabia necunoscută. - Vol. 2. - P. 28-32.
Boierul din Albania, căsătorit în Bulboaca
În Ziarul NAŢIONAL, rubrica Patrimoniu, sunt informaţii despre boierul Constamtin Mimi, care a construit Conacul de vin din satul Bulboaca, Anenii Noi.
După cum arată cercetările istoricului Iurie Colesnic, familia lui Constantin Mimi este originară din Albania, dar, după mai multe răscoale, a ajuns în Basarabia. Constantin Mimi s-a îndrăgostit de Iulia, fiica negustorului Vartan Titreanţ din satul Bulboaca, iar la 16 aprilie 1893 s-au căsătorit şi au crescut împreună trei copii. Boierul deţinea mai multe moşii în judeţul Tighina, printre care şi o proprietate primită de la soţia sa, iar în anii '90 ai secolului al XIX-lea a devenit stăpânul pământurilor din Bulboaca.
În 1901, aproape de conacul său a construit blocul central al gospodăriei vinicole, după un proiect inspirat din arhitectura fabricilor vechi franţuzeşti. Conacul, Castelul Mimi, cu camere spaţioase şi înalte, cu sistem de aerisire şi geamuri luminoase, se află în spatele vinăriei, pe un deal de unde se vede o mare parte a satului.
Boierul care a promovat vinul moldovenesc
Constantin Mimi a contribuit la modernizare a viticulturii şi vinificaţiei autohtone şi a promovat vinurile basarabene la târguri internaţionale. Soiurile europene i se păreau cele mai potrivite pentru clima Basarabiei, fapt pentru care boierul a studiat viţa-de-vie la o Şcoală superioară din Franţa, iar realizarea practică a efectat-o la moşia sa de la Bulboaca.
Acolo a început cultivarea unor sorturi noi de viţă-de-vie şi producerea vinului în cantităţi mari, care ajungea la Moscova, Odesa şi Vladivostok. Constantin Mimi a promovat în Moldova sortul "Aligote", care a fost adus şi cultivat prima dată de el. Boierul Mimi este una dintre personalităţile basarabene care au marcat, prin activitatea lor, destinul Basarabiei la începutul secolului al XX-lea. a fost ultimul guvernator al Basarabiei şi director al Băncii Naţionale Române de la Bucureşti.
Mai multe informatii accesaţi: Ziarul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu