luni, 27 octombrie 2014

DOSOFTEI - CĂRTURAR, POET, TRADUCĂTOR, TEOLOG

(390 ani de la naştere)

Cu prilejul acestui eveniment, serviciul Moldavistică şi Heraldică a organizat expoziţia cu genericul Dosoftei - cărturar, poet, traducător, teolog, mitropolit al Moldovei, Sfânt al Bisericii Române, care poate fi vernisată în perioada 27 octombrie-10 noiembrie.

Biografie:

Dimitrie Barilă, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei (n. 26 octombrie 1624, Suceava – d. 13 decembrie 1693, la Zolkiew, în Polonia, azi Nesterov, Ucraina) a fost un cărturar român, mitropolit al Sucevei (Moldovei), poet şi traducător. În anul 2005, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat.
Călugărit la Probota (c. 1648), sub numele Dosoftei, a fost ales episcop la Huşi (1658-1660) şi Roman (1660-1671), apoi mitropolit al Sucevei (1671-1674 şi 1675-1686). În toamna anului 1686, datorită evenimentelor politice din acea vreme, a fost dus în Polonia de oştile regelui Jan Sobieski, unde a rămas până la sfârşitul vieţii. A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria română, fiind primul poet naţional, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală şi din cea istorică în româneşte, primul traducător al cărţilor de slujbă în limba română din Moldova, primul cărturar român care a copiat documente şi inscripţii, unul dintre primii cunoscători şi traducători din literatura patristică şi post patristică şi care a contribuit la formarea limbii literare româneşti.
„Dosoftei avu îndrăzneala să caute poezia aiurea, acolo unde floarea ei se înalță de veacuri...” (N. Iorga) Sursa.
Sfantul Ierarh Dosoftei se numara printre cei mai alesi ierarhi pe care i-a avut vreodata Biserica Ortodoxa Romana. Acest bland si cuvios mitropolit s-a nascut in partile Sucevei din parinti foarte credinciosi. De mic a fost dat la invatatura cartii la cei mai buni dascali ce se aflau atunci in Moldova. Apoi s-a dus la scoala Fratiei Ortodoxe din Liov, unde a invatat limbile greaca, latina, slavona si polona, precum si teologia ortodoxa. In anul 1649 a primit tunderea monahala in Manastirea Probota. In anul 1658 a fost ales episcop de Husi, fiind in varsta de 34 de ani. Intre anii 1660-1671 a fost episcop de Roman, iar intre anii 1671 - 1686 a fost mitropolit al Moldovei. In anul 1686 s-a refugiat in Polonia, la Zolkiev. Dupa 7 ani de pribegie a murit acolo in anul 1693.
  
 Linkuri utile:



STIH
[PENTRU SFÂNTUL ONISIFOR]
Ai, Onisifore, cai la bună fugă
Cătră Dumnezău, şi ai şi bună slugă.

STIH
[PENTRU PREACUVIOASA MATRONA]
La viaţa de veci Matrona-i spodobită,
C-au vis pre lume-n zâsa Domnului svântă.

STIH
[PENTRU SFÂNTUL ANTONIE]
Pre Antonie dumnezăiesc ucig cu lemne,
Ceia ce să-nchină la dumnezăi de lemne.

STIH
[PENTRU SFINŢII HRISTOFOR ŞI MAVRA, UCIŞI PRIN SABIE]
Negrí-nşelăciunea Mavra, tăiaţ de lance,
Şi cu Hristofor, vede pre Hristos cu pace.

STIH
[PENTRU SFÂNTUL IOAN CEL SCUND]
Micşor Ioan de pre stat să are,
Ce la Dumnezău are cinste mare.

1682-1686





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu