luni, 24 noiembrie 2014

EXPOZIŢIE - COMORILE TRECUTULUI (VESTIGII DIN AUR ŞI ARGINT)



La 21 noiembrie 2014, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, a fost inaugurată o expoziţie cu genricul COMORILE TRECUTULUI (vestigii din aur şi argint, mileniul V a. Chr. - sec. XVIII), organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei cu suportul financiar al Fondului Ambasadorilor pentru Conservare Culturală (SUA).

Expoziţia reuneşte cele mai relevante obiecte realizate din aur şi argint provenite de pe teritoriul Republicii Moldova, găsite în diverse localităţi, păstrate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Unele dintre acestea reprezintă adevărate capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice, a celei din antichitatea clasică, precum şi din epoca medievală. Majoritatea pieselor sunt expuse publicului larg pentru prima oară. La deschiderea oficială a expoziţiei au participat: Ambasadorul William H. Moser, Monica Babuc, Minsitrul al Culturii.

Fiind vizitator, la această expoziţie am descoperit adevărate comori ale istorie care au fost găsite pe teritoriul ţării noastre. Câte comori ascunde istoria: cercei, inele de argint pentru tâmple, sec. VI-IX d.H., descoperite în satul Şaptebani, Râşcani, fibule digitale, din sec. VI d.H, găsite la Dănceni, Ialoveni. 
Printre cele mai rare lucrări am descoperit şi vestimentaţie împodobită cu aur din sec. V-IV a.H. în satul Nicolscoe, Slobozia.

Linkuri:
 Donaţie SUA pentru salvgardarea artefactelor preţioase de muzeu




 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu